JOAN HAANAPPEL
13-11-1940 – 23-02- 2024
Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Joan Haanappel. Zij was Oprichter, Voorzitter en Erevoorzitter van de Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland (SKN).
Wij zijn haar zeer dankbaar voor alles wat zij voor SKN heeft gedaan en betekend.
Joan wilde jonge Nederlandse talenten ondersteunen op hun weg naar de top in het kunstrijden en daarmee onze prachtige sport in Nederland duurzaam stimuleren. Zij heeft met haar niet aflatende inzet, betrokkenheid en deskundigheid gezorgd dat het Nederlandse kunstrijden weer op de (inter)nationale kaart is gezet. Mede door haar inspanningen met SKN heeft Lindsay van Zundert deelgenomen aan de Olympische Spelen in Beijing in 2022. De eerste Nederlandse deelnemer na 46 jaar, een historisch en onvergetelijk moment! Naast Lindsay zijn er nog veel meer beloftevolle kunstrijders bijgekomen die momenteel ook heel goed presteren. De SKN-aanpak met 4 collectieve trainingskampen, advisering en begeleiding en op incidentele basis financiële ondersteuning werkt!
Joan heeft SKN in 2008 opgericht en er een groot succes van gemaakt! Zij werd hierbij ondersteund door haar vriendin en Olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra. Als kunstrij coryfeeën geven zij hun kennis ervaring en passie voor de sport door aan jonge Nederlandse toptalenten om daarmee het kunstrijden in Nederland duurzaam te stimuleren. En zo bij te dragen dat Nederland er in 2026 tijdens de winterspelen in Italië weer bij is.
In de ruim 15 jaren die achter ons liggen is er enorm veel gebeurd. Voor de kinderen heeft Joan enorm veel betekend met haar deskundig advies, begeleiding en humor. Zij was er alle SKN-trainingskampen ook altijd bij. Verder heeft Joan met haar kenmerkende enthousiasme, charme en doorzettingsvermogen belangrijke mensen en organisaties uit de wereld van de sport en cultuur, de Gemeente Den Haag en het bedrijfsleven, sponsoren en donateurs warm weten te krijgen en te houden voor ons doel. Zij was dag en nacht in de weer om financiële middelen voor SKN te genereren. Haar echtgenoot Julian Carroll heeft haar daarin altijd intens ondersteund.
Joan zei altijd dat het kunstrijden haar heel veel heeft gegeven; geluk, emotie, roem en erkenning. Dat is heel veel in een mensenleven. Daarom wilde zij zich met hart en ziel blijven inzetten voor SKN en het kunstrijden in Nederland. Zelf won Joan in haar sportcarrière driemaal een bronzen medaille op de Europese Kampioenschappen (1958,1959 en 1960). Zij deed 2 keer mee aan de Olympische Spelen, waar zij in 1960 een vijfde plaats bereikte. In datzelfde jaar werd zij 5e op het WK. Daarna stopte zij als topsporter en startte een loopbaan bij de Wiener IJsrevue en later bij Holiday on ice. Daarna was zij o.a. werkzaam als sportcommentator bij de NOS, AVRO, ZDF en Eurosport. Verder heeft Joan haar deskundigheid verleend in het hoofdbestuur van de KNSB. In 2008 werd Joan benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De kinderen en iedereen die betrokken is bij SKN zullen Joan enorm missen. Het ging haar om de kinderen en hun dromen en om toptalent in het kunstrijden voor altijd te laten schitteren!
Wij zullen Joan’s grote verdienste voor het kunstrijden voor altijd eren en vol overtuiging en daadkracht haar legacy en SKN voortzetten.
SJOUKJE DIJKSTRA
Met groot verdriet heeft het bestuur van Stichting Joan Haanappel Kunstrijden Nederland (SKN) kennisgenomen van het overlijden van Sjoukje Dijkstra. Zij was als kunstrij icoon en als persoon van grote betekenis voor SKN en de kunstrijtalenten waar zij zich met volle overgave en deskundigheid voor heeft ingezet. Wij zijn Sjoukje zeer dankbaar voor alles wat zij voor SKN heeft gedaan.
Sjoukje Dijkstra’s kunstrijcarrière is ongeëvenaard. Ze werd zes keer Nederlands kampioene (1959-1964), drie keer Wereldkampioene (1962-1964), vijf keer Europees Kampioene (1960-1964) en zij won een zilveren medaille op de Olympische Winterspelen in Squaw Valley. Vier jaar later in 1964 won ze goud bij de Olympische Spelen in Innsbruck. Voor haar uitmuntende en onvergetelijke prestaties werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij behoort met haar prestaties tot de grootste sporters van ons land. Zij werd dan ook 6 keer uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar (1959-1964). Sjoukje ontving hiervoor in 2005 van NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Ook kreeg Sjoukje in 2013 een plek in de World Figure Skating Hall of Fame in Colorado Springs.
Na de Olympische Spelen in 1964 vervolgde zij haar loopbaan en trad in dienst bij Holiday on Ice waar ze tot 1972 aan verbonden bleef. Hier leerde zij haar echtgenoot Karl Kossmayer kennen. Hun twee dochters Rosalie en Katja hebben ook actief de kunstrijsport beoefend. Na haar actieve schaatscarrière heeft Sjoukje zich ingezet voor het kunstrijden als onder meer Lid van het Sectiebestuur Kunstrijden van de KNSB. Voor alle verdiensten voor haar sport en de KNSB heeft zij daarvoor de titel Erelid van de KNSB ontvangen.
Sjoukje is altijd met hart en ziel betrokken gebleven bij het kunstrijden en wilde haar geliefde sport in Nederland weer op de kaart zetten en net zo populair maken als in haar eigen tijd en die van haar vriendin en schaatskampioene Joan Haanappel. Toen Joan in 2008 SKN oprichtte, kreeg zij gelijk de steun van Sjoukje. Als ambassadeur, technisch bestuurslid en met haar inzet en betrokkenheid bij de sporters, was de meest succesvolle kunstrijdster allertijden, uitermate belangrijk voor SKN. Sjoukje wist als Olympisch en meervoudig Wereld en Europees kampioene kunstrijden als geen ander wat het betekent om je talent te ontwikkelen en alles uit je sport te willen halen. Zij was enorm geïnteresseerd in de sporters van het SKN -team, was actief met het scouten van talenten en volgde trainingen en wedstrijden. Zij steunde de sporters door dik en dun en wilde heel graag dat zij hun doelen in het kunstrijden zouden bereiken. Het ging haar erom dat jonge kunstrijtalenten de kans zouden krijgen om blijvend te schitteren.
Dankzij de inzet van Joan en Sjoukje is een SKN-aanpak ontwikkeld om jonge kunstrijtalenten te ondersteunen om de top te bereiken. Het is gelukt om 4x per jaar trainingskampen te organiseren op De Uithof in Den Haag. Gerenommeerde buitenlandse coaches en choreografen uit te nodigen om les te geven aan de Nederlandse talenten in het SKN-team en om sporters waar nodig individueel financieel te ondersteunen en te adviseren. Deze strategie bleek succesvol want in 2022 kwalificeerde Lindsay van Zundert zich voor de Olympische Spelen in Beijing waar zij de 18e plaats behaalde. Bovendien zijn er naast Lindsay nog veel meer beloftevolle sporters bijgekomen.
SKN verliest met het overlijden van Sjoukje opnieuw een boegbeeld, nadat in februari dit jaar Joan Haanappel oprichter, voorzitter en erevoorzitter van SKN is overleden. De kinderen en iedereen betrokken bij SKN, zullen Sjoukje enorm missen voor haar grote verdienste voor het kunstrijden en alles wat zij heeft gedaan om als kunstrij icoon haar kennis, ervaring en passie voor de sport door te geven aan jonge talenten. Wij zullen Sjoukje eren en vol overtuiging en daadkracht haar legacy en SKN voortzetten.